Как да изберете бъдещата си работа, ако не се чувствате сигурни с какво искате да се занимавате - например още нямате почти никакъв работен опит или пък сте на кариерен кръстопът и искате да направите някаква по-сериозна промяна от това, което се е случило в професионален план досега? При мен нерядко идват хора с молба да им съдействам в търсенето на работа и като ги попитам с какво искат да се занимават, значително сe затрудняват да отговорят или пък казват какво не искат, но не и към какво се стремят. А всички знаем, че за да постигнем нещо, трябва да знаем какво е то. Ето моите съвети как да се справите в такава ситуация:

Направете оценка на своите способности и интереси.

На първо място трябва да познавате добре себе си, за да можете да направите правилния избор. Това означава да знаете кои са силните ви страни и дали те ви доставят удоволствие - тръгнете от вашите основни ценности, меките умения, които ви се отдават, и вашия личностен профил. За да си отговорите на тези въпроси, можете да използвате инструменти за самооценка, да поговорите с приятели или с кариерен консултант, да направите кариерен тест. Например ако общувате  с лекота и обичате да сте сред хора, за вас евентуално могат да са подходящи позиции, при които се обслужват клиенти, позиции, свързани с човешки ресурси и т.н.

Съставете списък с критерии, които са важни за вас при избора на работа.

Тук трябва да изходите основно от вашите ценности и потребности и да прецените какво искате да имате на работното си място и какво да получавате като резултат от работата си, така че да се чувствате удовлетворени. Важно е да прецените например дали държите на сигурност в работа и възнаграждението или ви мотивира повече заплащане, свързано с постиженията, дали предпочитате малък или голям екип, по-стриктно или по-гъвкаво работно време и други подобни неща.

Подберете възможни длъжности, които съответстват на вашите способности и интереси с цел да ги проучите.

В резултат от горните дейности би трябвало да сте се ориентирали какво представлява интерес за вас и можете да се справите в изпълнението му. Ако това е така, помислете и запишете конкретни длъжности и дори компании, които са в съответствие с изводите, които сте направили. Сведете избора до не повече от пет позиции.

Съберете информация за тези позиции.

За тази цел можете да използвате много източници и е добре за една позиция да съберете информация поне от няколко места. Погледът в интернет със сигурност е най-лесната задача - можете да потърсите примерни длъжностни характеристики. Те ще ви дадат ориентир какви са задълженията за дадена позиция, но все пак имайте предвид, че във всяка компания тези задължения могат значително да варират и да се съчетават с други с оглед на конкретните особености. Ако сте още в университета, можете да се обърнете за съдействие и към вашия кариерен център, който обикновено поддържа контакти с компании в сферите, в които има специалности във вашия университет и съответно може да ви съдейства за подходящи срещи, в които да посетите компании на място и да научите повече за позициите, които ви интересуват. Намирането на хора, които в момента изпълняват тази позиция, би било от голяма полза, за да получите информация от първа ръка с какво те се занимават и как протича един техен обичаен ден, с какви трудности се сблъскват и какви резултати постигат.

Много добра идея е и да потърсите възможност за стаж на позиция, която ви интересува, особено ако нямате или имате минимален работен опит по принцип - тогава бихте придобили най-пълна представа и лично впечатление за работата, както и възможност да наблюдавате какво правят колегите на сходна или по-висока позиция от същата дейност.

Направете своя избор, поставете си цел и действайте!

Когато вече разполагате с цялата необходима информация, е време да вземете решение за позициите, които искате да заемете и да пристъпите към следващите стъпки.