В тази статия искам да ви дам шест тайни, които ще ви помогнат да излъчвате увереност и спокойствие по време на срещите с работодателя в процеса по подбор.

Целта ми е да ви насоча в това как да преодолеете притеснението, което за много лоялни и опитни хора, които не сменят често работата си, се оказва пагубно при интервю за работа.


Тайна №1 Подгответе се старателно

Тук имам предвид нещо различно под подготовка в сравнение със статията, в която ви разказах за грешките, които трябва да се стараете да избягвате - между другото не пропускайте да прочетете и нея, ако се каните да ходите на интервю за работа. :)

В този материал искам да ви дам някои примери и съвети относно съдържанието на изложението на вашия опит. Хубавото на интервюто за работа е, че е относително ясно за какво ще се говори и основно това са вашият опит и умения. Затова можете спокойно да си планирате какво е важно и какво искате да кажете още вкъщи и да си направите малко планче с няколко точки, които не трябва да пропускате. Това със сигурност няма да ви е излишно и ще ви даде възможност по време на разговора да сте спокойни и убедителни, а не да се чудите откъде да започнете. Когато аз разговарям с кандидат за работа, се опитвам по всякакъв начин да го подпомогна и чрез въпроси да го насоча в неговото изложение за опита. Много често обаче поне едно от интервютата в един процес по подбор не се води от професионалист, който прави това всеки ден и тогава е важно да сте обмислили и подбрали съществените моменти, така че да убедите работодателя, че пасвате добре към търсената от него позиция. Например, ако кандидатствате за консултант недвижими имоти и имате предходен опит като сервитьор, наблегнете на това, че умеете да общувате с клиента и да го насочвате в неговия избор. Този опит е логично да е полезен и на новата позиция.


Тайна №2 Осигурете си време

Планирайте времето си така, че да сте на срещата поне пет-десет минути по-рано и използвайте тези минути до началото, за да се настроите и фокусирате върху предстоящия разговор, както и да усетите обстановката около вас. Така ще се почувствате поне малко в свои води, преди да трябва да говорите. По-опитните интервюиращи е вероятно да използват някои фрази за т.нар. “разчупване на леда”, но е възможно и веднага да започнат да ви задават въпроси. Така, ако сте си дали това време преди срещата, вече ще сте успели “да рачупите леда” поне за себе си и ще ви е много по-лесно да влезете спокойно в разговора.


Тайна №3 Настройте се ведро и позитивно

Представете си, че разговорът протича спокойно, приятно и успешно за вас. Тази нагласа ще ви даде възможност да се справите по най-добрия начин, на който сте способни и ще ви освободи от сковаване и напрежение. Насърчете се вътрешно, че сте най-подходящият кандидат в сравнение с всички останали, поканени на интервюто. Това, че имате конкуренция, не трябва да ви плаши, защото точно сравнението с другите може да ви помогне “да блеснете” с вашите умения и опит, за които вече сте се подготвили да разкажете. Затова вярвайте в себе си и в това, че късметът е на ваша страна.


Тайна №4 Усмихнете се

Усмивката помага в две посоки. На първо място на самите нас, защото при усмивка се изпращат сигнали към мозъка, които водят до отделяне на ендорфини - хормони, допринасящи за доброто настроение и противодействащи на стреса. Това чисто на физическо ниво ни помага да се успокоим и да сме по-уверени. В същото време усмивката е “заразна”. :) Има проучвания, които установяват, че за хората е трудно да не откликнат, когато някой срещу тях се усмихва и в крайна сметка му отвръщат със същото. Така, ако създадете една приятна и усмихната обстановка от самото начало на интервюто, първо ще си осигурите нужното спокойствие и второ - ще предразположите бъдещите си колеги да ви харесат и предпочетат.


Тайна №5 Стиснете приятелски ръката на човека, с когото ще говорите

Ръкостискането е първият физически контакт с представител на работодателя и в този смисъл е важно какво първо впечатление ще оставим чрез него. То също е и първият израз на нашата увереност. Уверените и открити хора, които знаят правилата и силата на успешното общуване имат и “здраво” ръкостискане. Какво е важно да знаем тук? Трябва да хванем цялата ръка на нашия събеседник (не само пръстите например) и да я стиснем с умерен натиск - нито вяло, нито прекалено силно. Така ще поставим основата на един добър контакт. 


Тайна №6 Поддържайте очен контакт

Не само в интервюто за работа, но и във всеки друг разговор и среща, включително онлайн такива, е важно да гледаме събеседника в очите и в зоната на лицето. Очният контакт е един от най-сигурните начини да създадете отношение на доверие и да вдъхнете увереност на човека срещу вас за това, което говорите. Той показва нашата заинтересованост, нашето активно слушане и участие в разговора, както и засвидетелства уважение.

Тези съвети ще ви помогнат да преодолеете притеснението по време на интервю, но могат да са ви полезни и във всяка друга среща, която правите - с потенциален партньор, клиент или доставчик. Опитайте ги!