В този пост искам да ви кажа няколко трика, с които да се въоръжите, когато срещата ви с работодателя е планирано да бъде по телефона или чрез видео връзка. Специално по телефона могат да ви потърсят и без предупреждение, така че е добре при всяко положение да сте подготвени с тази информация, която ще споделя тук, защото не се знае моментът, когато ще ви потрябва.

Основната разлика, която трябва да вземете под внимание при този вид дистанционно интервю, е, че не разполагате с всички средства за въздействие, както при живата среща, като най-ограничени са тези възможности при телефонен разговор. При него имате възможност да въздействате освен със съдържанието на това, което казвате, само с гласа си като допълнение. При видео връзка, независимо чрез каква платформа - zoom, skype, viber и др. - вие имате възможност да влияете, макар и по-ограничено от живия контакт, освен с думите и гласа, също с невербалното поведение - мимики, жестове, поза на тялото. Тук има и голямо значение да подготвите себе си и средата около вас да бъдат подходящи за такъв разговор.

Ето няколко съвета за успешно представяне по време на телефонно и видео интервю:


Кратко предварително телефонно интервю преди среща

Ако сте кандидатствали за работа и сте оставили телефона си като начин за контакт, бъдете готови във всеки момент да можете да отговорите на някои въпроси по телефон. Много възможно е, свързвайки се с вас за първи път, да ви зададат няколко бързи въпроса, които да са ключови относно решението дали да ви поканят на среща. Това е кратко предварително телефонно интервю - ако установите такава ситуация и не сте на подходящо място или по някакви причини не можете да говорите спокойно, помолете да ви оставят телефон за връзка и уговорете час, в който да върнете обаждането. Бъдете точни в спазване на уговорката. Ако имате възможност да говорите, отговорете на момента и имайте предвид, че любезността и мотивацията, които ще покажете в този момент, ще имат решаващо значение за придвижване на кандидатурата ви напред. 


Телефонно интервю

Ако сте се уговорили за телефонно интервю, трябва да знаете, че освен съдържанието на това, което ще кажете, основният ви инструмент за влияние е вашият глас. Затова ето няколко неща, на които да обърнете внимание. Те са абсолютно валидни и при видео разговор, и при жива среща, но тук са от изключително значение.

1. Опитайте се да звучите ведро, енергично и позитивно!

За да бъде привлекателно това, което казвате, интонацията и мелодията на гласа ви трябва да варират. Тонът може леко да се повишава и понижава в зависимост от това, на което искате да сложите ударение. 

2. Произнасяйте ясно думите!

Изговаряйте думите по-ясно и отчетливо от обикновено, защото при разговор през техническо средство винаги има по-голямо затруднение да се чуе и разбере това, което казвате.

3. Концентрирайте се!

Когато интервюто е по-телефона, възможно е вашето внимание да бъде отклонено значително по-лесно с различни разсейващи фактори. Затова е важно още преди да приемете обаждането да си осугирите тихо и спокойно място и да оставите настрана всяка друга задача или дейност, която маже да ви разсее.


Видео интервю

Тук важи всичко за съдържанието и гласа, но се добавят и някои правила, свързани с особеностите в онлайн среда. Преди да е започнала срещата, обезателно се подгответе, като вземете предвид следното:

1. Светлина

Уверете се, че в стаята, в която говорите има достатъчно светлина и тя идва пред вас, а не зад вас. Т.е. най-подходящо е да сложите устройството си, така че прозорецът да е точно пред вас зад устройството - така със сигурност ще бъдете достатъчно и правилно осветени.

2. Фон и среда

Осигурете спокойна среда, без външни шумове и професионална обстановка. Дори да сте вкъщи, важно е да се вижда подходяща и подредена част от стаята. Препоръчително е зад вас да има стена или друг фон, на който да можете добре да се откроите. Технологично има възможност и да зададете фон - снимка, лого или друг подходящ фон.

3. Облекло

Облеклото ви трябва да е същото, с каквото бихте се явили на интервю. Не би било подходящо да сте с домашни дрехи или други, с които не бихте отишли на среща на живо. 

Тези на пръв поглед малки детайли, могат съществено да променят изхода от една дистанционна среща, затова подгответе се и им обърнете внимание навреме!