В този пост искам да ви дам пет тайни, които ще ви помогнат да се справите успешно с предизвикателствата по време на интервю за работа и да създадете отношение на доверие с бъдещия ви работодател. Тук ще откриете грешките, които при никакви обстоятелства не трябва да допускате, защото те често се оказват решаващи, колкото и подходяща да е вашата кандидатура за позицията, която сте избрали. 


Тайна №1 Не закъснявайте!

Започвам малко по-отдалече - с идването на срещата - и то трябва да е съвсем точно - нито по-рано, нито по-късно. Сигурно ви звучи банално, но на практика редовно има отклонения и в двете посоки - твърде рано идване или закъснение. Естествено, за да сте сигурни, че ще сте навреме и няма някое задръстване, липса на място за паркиране или друго непредвидено обстоятелство да ви изненада, трябва да сте поне 10 минути предварително на уреченото място, но това не значи да влезете, а да изчакате отвън и да се появите в точния час. Имайте предвид, че често интервютата се провеждат по стриктен график и всяко идване извън уговорения час го нарушава, което определено може да е във ваша вреда. Ако например закъснеете, а следващата среща е след час, то това означава, че времето за вашето интервю ще е по-кратко и съответно ще имате по-ограничена възможност да се представите в най-добрата светлина. Допълнително закъснението може да изнерви хората, които ви интервюират, и оттам всичко да тръгне не както трябва. С две думи излишно е да ви убеждавам, че точността е от ключово значение, но незнайно защо, често не е налице.


Тайна №2 Не импровизирайте, а се подготвите старателно за срещата!

Под подготовка имам предвид най-малко три неща. На първо място да знаете максималното, което може да се научи като официална информация за компанията, в която кандидатствате. Това означава най-малкото подробно да сте разгледали сайта и да сте запознати с продукти, услуги, история, структура и т.н. - информацията, която е налична. Това ще ви помогне да покажете мотивацията си за работа точно в тази компания по време на интервюто и да задавате адекватни въпроси. 

На второ място припомнете си всички детайли от обявата за работа относно позицията, за която се явявате и изискванията за нея. Това ще ви предпази от задаването на неподходящи въпроси за информация, която вече се очаква да знаете, както и ще ви помогне да изложите своя опит в светлината на това, което се търси. Тук не ви съветвам да си измисляте, а просто да акцентирате на тези моменти от вашия предходен опит, които ще покажат на интервюиращия, че притежавате необходимите качества, умения и знания, за да изпълните успешно длъжността съгласно обявлението за нея.

И на трето място - опитайте да разберете името и позицията на човека, с когото се срещате. Това може да стане в телефонния разговор, в който ви канят на среща или в и-мейл. Ако не ви дадат тази информация, няма нищо лошо да попитате. Така ще можете да разгледате предварително за него/нея в Google и в социалните мрежи и да си помислите как да се представите, така че да направите добро впечатление и да откриете общи неща, които могат да ви свържат. Не е безизвестен фактът, че хората градят взаимоотношения помежду си, базирайки се на това, което ги свързва. А за да откриете кое е то, предварителната информация може само да помогне, защото по време на самото интервю ще мислите за много други неща освен за това и ще ви е по-трудно да действате на момента.


Тайна №3 Не лъжете!

Безспорно най-лошото впечатление, което можете да направите, е ако излъжете за нещо. А на лъжата краката са къси, както се казва. :) Приемете, че рано или късно ще ви “хванат”. И тук имам предвид не само даването на невярна информация, но и премълчаването на нещо. Веднага подкрепям с примери. Учили сте нещо, но не сте го завършили  - независимо дали са останали само държавни изипти или дипломна работа, или повече от това - образованието не е завършено. Ако това не става ясно от СV-то ви, имайте грижата да го изясните поне на интервюто. Или друго - имате няколко чести смени на работата и пропускате някои кратки периоди в изложението си - не забравяйте, че ако ви изберат, ще трябва да предоставите трудовата си книжка и пак ще стане ясно. Ако смятате, че с това забавяне на информацията, ще сте в по-благоприятна позиция, грешите! Това е най-сигурният начин да загубите доверие от самото начало. Също не претендирайте, че знаете и умеете нещо, ако наистина не е така. По-добре признайте реалното положение и кажете, че имате голямо желание и веднага ще се погрижите да научите това, което не знаете. Такъв подход е в повечето случаи печеливш в сравнение с другия. Това са най-често срещаните ситуации, но има и много други, така че просто бъдете честни за каквото и да става въпрос!


Тайна №4 Не говорете лошо за предходните си работодатели и колеги!

Често, когато попитам за причините за напускане на предходната или предишните работи, изслушвам дълги словоизлияния за това колко “ужасен” е бил предходния работодател. Но всеки знае, че в едно взаимоотношение има две страни и никога едната не е изцяло бяла, а другата - изцяло черна. И затова подобни изказвания, винаги навеждат интервюиращия на съмнения, а и естествено е да си помислим как след 1-2 години човекът ще говори същото и за нас. И тогава следва логичният въпрос - това ли е нашият кандидат? Затова преди да разкажете за взаимоотношенията си с предходния работодател, помислете добре как ще формулирате нещата. Разбира се има обективни факти, които няма пречка да се споменат - например не са ви осигурявали върху пълните суми или не са ви платили последните 1-2 месеца. Това са логични аргументи човек да си търси нова работа. Но дори и те не оправдават това да излеете негативизма си, защото в крайна сметка отговорността и решението да останете или да напуснете е ваше. 

Ако сте имали конфликти на предходно работно място, също бъдете много внимателни как ще разкажете за тях. Тук отново важи правилото, че във взаимоотношенията има две страни и че всеки е отговорен за постъпките си и за начина, по който реагира на дадени обстоятелства. 


Тайна №5 Не критикувайте компанията, в която кандидатствате!

Понякога на интервю за работа се иска мнението на кандидата за нещо, свързано с компанията, в която кандидатства - например какво мисли за сайта или за някоя система. А понякога дори кандидатите сами изказват мнение. Това е чудесно, стига да е формулирано по правилния начин. Тук не ви съветвам само да хвалите и да ласкаете. Особено когато са ви попитали за мнение, е подходящо да изтъкнете както силните страни, така и областите за подобрение. Въпросът е да не се разрази остра критика. Може да ви звучи странно, но съм била свидетел на много такива ситуации и изходът от тях обикновено не е в полза на кандидата. Така че, ако изразявате мнение по даден въпрос, свързан с компанията, в която кандидатствате, опитайте да намерите позитивните страни и формулирайте негативните, като ги опишете като възможности за подобрения. Така ще оставите впечатление във вашите събеседници, че притежавате аналитично мислене, обективен поглед върху нещата и умение дипломатично да изразите това, което се нуждае от промяна.

Ако следвате тези лесни за приложение правила, можете да сте спокойни, че няма да направите фатална грешка и да загубите възможността да бъдете една от блестящите кандидатури за позицията, която искате да спечелите!