Ако изградите подходящ образ в социалните мрежи и особено в LinkedIn - най-важната професионална мрежа - можете да получите обаждания и покани от работодатели, без специално да сте кандидатствали по техни обяви. А когато кандидатствате по обява за дадена позиция, този профил отново е ключов, защото това е първата информация, която работодателят проверява и разбира за вас извън това, което сте му пратили. Ето защо е от изключително значение да изградите професионално вашия онлайн профил. За да ви улесня в тази задача, ще ви дам моите 7 съвета как да го направите, така че да спечелите работодателя още преди да сте се срещнали.


Съвет №1 Актуализирайти вашата профилна снимка

Изберете снимка от последните няколко месеца или снимайте специална за целта. Не използвайте снимка, която е направена за друго събитие - например сватба, абитуриентски бал или друго. Важно е снимката да е с високо качество и видът ви на нея да е професионален - облеклото, аксесоарите, прическата да съответстват на бизнес стандартите. И не забравяйте да се усмихнете, за да излъчвате позитивизъм и увереност!


Съвет №2 Изберете подходящо заглавие под името си

Тук има много различни мнения и в мрежите можете да видите различни варианти и подходи. Ако обаче искате работодателите лесно да ви откриват, най-добрият вариант е да напишете името на длъжността, която пълно и точно описва вашия опит. Например “Мениджър по управление на качеството” или “Експерт по дигитален маркетинг”. Още по-добре ще бъде, ако я напишете на английски, защото това е езикът, който по-често се използва тук. Така при търсене по ключови думи и позиции, вие ще излизате като подходящ кандидат на тези, които използват социалната мрежа, за да се свържат с потенциални служители.


Съвет №3 Направете си представяне, което “продава”

Добавете в началото на профила си представяне, което да е ориентирано не толкова към вас самите като опит и умения, които притежавате, а към проблемите, които можете да решите за компанията, в която искате да работите. Например ако сте търговец - как можете да увеличите продажбите на бъдещия си работодател или ако сте HR - как успешно мотивирате екипите. Тук са достатъчни няколко изречения, които обаче да грабнат вниманието на бъдещия ви работодател.


Съвет №4 Представете кратко, но пълно и изчерпателно вашия професионален опит

За всяка позиция, която сте заемали, посочете:

  • име на позицията
  • име на компанията - тук е добре да сложите и лого, защото се получава визуална представа
  • период, в който сте я заемали - месеци и години
  • една до три точки, в които да обясните основните си функции за дадената позиция

Съвет №5 Не пропускайте да попълните секцията образование и умения

Това можете да направите по аналогичен начин, както изложихте своя опит. Ако дадете пълна информация тук, работодателят няма изобщо да има нужда от вашето СВ и ще може да направи преценка за степента на съвпадение между вашето образование, опит и умения и търсената от него позиция още на този етап. Това ви дава преднина пред всички останали, които не са направили това!


Съвет №6 Поискайте препоръки чрез LinkedIn

В тази мрежа има специална възможност да поискате и съберете препоръки от хора, с които сте работили и които могат да дадат положителен отзив за вашите професионални качества и умения. Това е много ценна възможност, която сравнително малко хора използват. Няма причина да се притеснявате да поискате препоръка - както на хартиен носител, така и тук в мрежата. За предпочитане е да се обърнете към вашите бивши и настоящи преки и функционални мениджъри, които са ви ръководили и са оценявали вашата работа, но бихте могли да съберете препоръки и от колеги, с които сте имали съвместни проекти или други общи начинания.


Съвет №7 Оставете детайли за контакт 

Много хора не посочват отделни детайли за контакт в LinkedIn и така остава само възможността за лично съобщение в мрежата към вас. За да улесните работодателя и да дадете повече опции за връзка, е препоръчително да оставите и-мейл и телефон. Имайте предвид, че хората имат различни предпочитания и начин за свързване с другите - някои предпочитат да пишат, а други - да говорят, затова създаването на възможност за избор може да е само от ваша полза и да съкрати пътя до интервюто с предпочитания от вас работодател!


Професионално направеният онлайн профил ще Ви помогне да стигнете бързо и лесно до компанията, която Ви харесва. Използвайте социалните мрежи и направете така, че те да работят за Вас! Ако тази статия Ви е била полезна, споделете я с приятелите си в LinkedIn и Facebook, за да може да достигне до повече хора и да им помогне да намерят мечтаната работа!